Fra i dag er à la carte tv en realitet i Danmark. YouSee, der er landets største tv-distributør, tilbyder kunderne frit valg mellem flere end 100 forskellige tv-kanaler som supplement til Grundpakken på kabel-tv.

”Det er lidt af en historisk begivenhed, at man nu får adgang til at abonnere på tv-kanaler enkeltvist. Det imødekommer et længe næret ønske blandt mange kunder om at få mere fleksible tv-løsninger med flere valgmuligheder,” siger Ulf Lund, TV-direktør i TDC Group.

At vælge tv ’à la carte’ betyder, at man frit kan vælge både hvilke tv-kanaler, man vil abonnere på, og hvor mange. Begrebet er hentet fra restaurationsverdenen, hvor gæsterne typisk vælger mellem faste menuer eller enkelt-retter fra à la carte-menuen.

”Ligesom på restauranten må man også regne med, at det er lidt dyrere, hvis man selv sammensætter sin tv-menu frem for at vælge en af de forudbestemte tv-pakker. Til gengæld kan man så nøjes med blot én tv-kanal, hvis man ikke ønsker mere,” siger Ulf Lund.

YouSee lancerer à la carte tv vælg mellem 100 tvkanaler

YouSee lancerer à la carte tv vælg mellem 100 tvkanaler

Han siger, at lanceringen af à la carte tv pakker har været en kæmpeudfordring både for producenter, tv-stationer og distributører. I årevis har alle rettighedsaftaler og forretningsmodeller været baseret på, at tv-kanalerne blev distribueret i pakker, og dermed var garanteret at nå ud til et stort antal husstande. Med à la carte valg er der langt større usikkerhed om udbredelsen og dermed de mulige annonce- og abonnementsindtægter.

”Det har været en lang og sej proces over flere år, hvor nogle mere end andre har forstået behovet for at skabe mere valgfrihed. Men nu er det lykkedes at få næsten alle til at spille positivt med, og det er efter min mening en stor præstation af hele branchen,” siger Ulf Lund.

Mere om à la carte tv

•Alle YouSee-kunder har adgang til de godt 20 tv-kanaler, der indgår i Grundpakken. Det drejer sig om:
•Danske public service kanaler, dvs. de seks DR-kanaler, TV 2 regionerne samt TV fra Folketinget.
•Public service kanaler fra nabolandene Norge, Sverige og Tyskland.
•Hovedkanalerne fra de tre store kommercielle danske tv-stationer, dvs. TV 2, TV3 og Kanal 5, samt dk4.
•Grundpakken kan suppleres med én eller flere af de flere end 100 kanaler, der indgår i produktet Ekstrakanaler. Kanalerne koster mellem 10 og 40 kr. i månedlig abonnement. De billigste er udenlandske kanaler som f.eks. franske TV5 eller italienske Rai Uno. De dyreste er danske kanaler som f.eks. TV 2 News, Canal 9 og 6’eren.
•Ekstrakanaler omfatter ud over et stort antal kanaler fra udenlandske tv-stationer samtlige danske tv-kanaler dog foreløbig undtaget kanaler fra Viasat. TDC forhandler aktuelt med Viasat om også at få TV3-kanalerne med.
•Der er ingen bindingsperiode, og man kan frit opsige kanaler til månedens udgang, bare det sker inden den 20. i måneden. Når man tilkøber kanaler, får man adgang til kanalerne inden for få minutter. Alle bestillinger og ændringer sker ved selvbetjening på yousee.dk og Tv Pakker.
•For at kunne abonnere på Ekstrakanaler skal man have en digital boks eller et tv med indbygget kortlæser. Ønsker man adgang til Ekstrakanaler på flere end ét tv, kræver det boks eller kortlæser til hvert tv. Et kort koster 100 kr. i éngangsgebyr.