Det er klart, at vi alle sammen er forskellige, og at vi alle sammen har forskellige træk, der karakteriserer os som mennesker. Men der er nogle, der afviger så meget fra det almene, at det kommer til at volde problemer for dem selv eller for andre i løbet af deres liv. Men hvad betyder det så, hvis man er borderline? Det kan du blive klogere på, hvis du læser med i denne artikel.

Borderline er en personlighedsforstyrrelse

Borderline er det, som man kalder for en personlighedsforstyrrelse. Borderline skal derfor måske ikke betragtes som noget, man har, men i stedet for som noget, man er. Det er dog forskellige fra person til person med borderline, hvordan de foretrækker at få tiltalt deres sygdom.

Impulsiv og svingende

Har man borderline, er det meget typisk, at man har meget svigende humør, og man har tendens til at være impulsiv. Det er klart, at det er noget, vi alle kan være til tider, men er dit humør svingende i en grad, hvor det går ud over dit eller andres liv, kan det være, at du har borderline.

Usikker på sig selv

Noget andet, der typisk er karakteriserende for folk, der har borderline, er, at de kan have svært ved at forstå, hvem de selv er. Man kan f.eks. have svært ved at forstå, hvorfor man gør, som man gør, og hvorfor andre gør, som de gør. Man kan føle, at man er fyldt op med tomhed.

Ustabile relationer

Ustabile relationer er også ofte noget af det, mange personer med borderline har. Det kan være svært for en person med borderline at beskytte sig fra andre, og man kan få følelsen af, at man slet ikke ved, hvem man er uafhængigt af andre. Personer med borderline kan også have svært ved at vedligeholde relationer eller deres relationer kan blive meget intense, så de ikke føler, at de kan være sig selv uden den anden person.

Livet med borderline

Har man udfordringer med borderline, er det desuden typisk, at man har svært ved at indgå i tætte relationer med andre. Det kan skyldes, at man med borderline kan have svært ved at stole på andre og måske fordi, at man også er usikker på sig selv.

Hvordan bliver man behandlet for borderline?

Det er vigtigt at forstå, at man ikke bare kan fjerne borderline diagnosen, da det er det, man kalder for en personlighedsforstyrrelse. Dog er der rigtig mange, der kan leve et nogenlunde normalt liv med borderline, fordi de får den rette hjælp. Det er klart, at det første der skal ske, er, at man skal have en diagnose. Når denne er stillet, er det ofte senere gennem psykoterapi, at man får hjælp til at finde ud af, hvordan man kan håndtere sygdommen, leve med den og stadig have et liv, der er velfungerende. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.