Du har formentlig hørt om HDMI kabler, og dit hjem er med stor sandsynlighed allerede fyldt med dem, uden at du måske lige tænker over det. HDMI benyttes nemlig i alle nye TV, projektere, multimedieenheder som computere, Apple TV, digitale TV-bokse samt spillekonsoller som PlayStation og Xbox. I artiklen her kan du blive meget klogere på HDMI, og hvad det bruges til.

Hvad er HDMI?

HDMI er en forkortelse for High-Definition Multimedia Interface, og det bruges til at overføre højtopløselige billedformater i Fuld HD, 4K- og 8K-opløsning samt digital lyd. Du har brug for et HDMI kabel, når du vil forbinde to enheder, f.eks. en computer eller en spilkonsol og et TV.

Ved at anvende HDMI får du den bedste og skarpeste billedkvalitet, en høj kontrast med en større dybde samt klare farver. Kablerne er super nemme at benytte, da de bare skal sættes i HDMI-indgangene på de enheder, du gerne vil forbinde.

Ligesom alt andet teknologi udvikles HDMI i takt med tiden. Første HDMI version hed 1.0, mens standarden i dag hedder 2.1, som både understøtter 4K- og 8K-skærmopløsning.

Hvilke HDMI typer findes der?

Inden for HDMI kabler findes der forskellige stiktyper til forskellige enheder og formål. Hvilken type du skal bruge, afhænger af de enheder, der skal forbindes.

HDMI A

HDMI A er den mest almindelige HDMI type, da den kan benyttes til mange løsninger. Typisk bruges den til PlayStation, Xbox, TV og PC.

HDMI B

HDMI B blev lanceret sammen med type A og havde til formål at skabe et dobbeltlink til DVD-I video. Dog har HDMI B aldrig været anvendt i nogle produkter, da introduktionen af HDMI 1.3-standarden overgik HDMI Bs hastighed.

HDMI C (Mini HDMI)

Som navnet antyder, er denne type en mindre udgave af HDMI A-stikket. HDMI C kan kobles til enheder, som ikke har plads til de store stik. Det er typisk bærbare enheder som mobiltelefoner og kameraer.

HDMI D

HDMI D er en usynlig HDMI-forbindelse, hvilket er et praktisk alternativ, hvis du gerne vil forbinde to enheder, som ikke direkte kan kobles til hinanden med et kabel. Det anbefales dog at anvende HDMI kabler til at forbinde dine enheder, når det er muligt, da det kan være svært at trække en tung HDMI-forbindelse trådløst.

Skal du købe billige eller dyre HDMI kabler?

Selvom standarden for HDMI løbende udvikler sig, er kablerne som udgangspunkt kompatible både bagud- og fremadrettet. Standard HDMI kabler kan således bruges til alle formål. Helt enkelt sagt kan du ikke købe et HDMI kabel, der er for godt–kun den modsatte vej.

Er du på jagt efter et billigt kabel med en 4K opløsning, er du begrænset i forhold til længden af kablet, da det kræver et kabel af bedre kvalitet, hvis det skal trækkes længere end 2-3 meter. På trods af, at HDMI kabler fås i alle prisklasser, er det altid en god idé at anskaffe sig et kabel, der er bedre end det formål, du måske skal bruge det til lige nu og her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *