PHP er programmeringssporget som bl.a. WordPress og flere af de andre store CMS’er er bygget i. Det har sat sit tydelige præg på sproget i form af funktioner, der gør det til en leg at udvikle hjemmesider, formularer og forskellige beregningsværktøjer på siderne i PHP. Vi har talt med Henrik Hansen fra Ribe Mediehus, der har fundet et par af hans fedeste PHP-tricks frem.

PHP-programmering er en af de vigtigste discipliner at mestre, hvis du er et udviklingshus, der arbejder med WordPress eller nogle af de andre populære CMS’er, der anvendes på nettet. Det er et område, hvor Microsoft-teknologier og tilhørende programmeringssprog ikke har fået samme udbredelse som inden for forretningsapplikationer.

Skabt til at bygge online-tilstedeværelse med

PHPs store anvendelse inden for netop udvikling af hjemmesider, webapplikationer og lignende, har sat sit tydelige spor på programmeringssproget. Således findes der dedikerede funktioner, der gør ellers ret komplicerede arbejdsprocesser meget nemmere at have med at gøre.

Den store anvendelse af PHP betyder også, at der findes masser af kodebiblioteker tilgængelige, der rummer næsten færdigprogrammerede elementer. De skal bare sættes ind på hjemmesiden, tilpasses til sidens design og øvrige relevante parametre.

Det betyder, at PHP ikke alene er meget effektivt, men også meget økonomisk at arbejde i. Det giver en lavere pris på specialopgaver og skræddersyede løsninger til hjemmeside, end du ellers skulle forvente.

Validér e-mailadresser allerede ved indtastning

En af de smarte funktioner, der gør arbejdet lettere, er checkdnsrr()-funktionen. Den gør det muligt at validere f.eks. e-mailadresser og hjemmesideadresser, lige så snart brugeren har tastet den ind i en formular.

Kan checkdnsrr() konvertere det angivne domæne til en aktiv IP-adresse, er adressen højst sandsynlig i orden. Hvis ikke, kan du bede brugere rette adressen, så den passer. Det sparer både tid, serverressourcer og er bare en rigtig cool detalje ved PHP.

Variable variable

En anden virkelig cool detalje er muligheden for at arbejde med variable variable. De fleste anser det som et hack eller en decideret fejl i programmeringssproget. Men det kan faktisk bruges til noget konstruktivt, hvis du har forstand på at kode de rigtigt.

For eksempel kan det bruges til at oprette brugerdefinerede objekter. Det giver brugerne større handlefrihed. Samtidig spares du for en masse ekstra kodearbejde, hvis det viser sig, at der ikke var tænkt på alle muligheder, da kravsspecifikationen til koden blev skrevet.

MySQLI

MySQLI giver dig en genvej til en række af de mest anvendte SQL-kald, som du bruger, når du arbejder med den SQL-database, der hører til hjemmesiden.

Derved sparer du en masse kodelinjer og tager en masse af det hårde arbejde ud af databasetransaktioner i koden. Så her er der virkelig en stor tidsbesparelse for udviklerne.

Det vigtigste kodeelement

Men selv om der er masser af smarte tips og tricks inden for PHP-programmering, er og bliver det vigtigste kodeelement kommentarerne ifølge Henrik Hansen fra Ribe Mediehus. Har har derfor et ekstra bonutips:

”Sørger du ikke for at kommentere din kode ordentligt, er der ingen andre, der kan finde ud af den – og sjældent kan du heller ikke selv. For koder du meget, glemmer du hurtigt, hvordan du har tænkt en procedure i et gammelt projekt. Så vil du tages seriøst af andre, er det vigtigt, at du husker at kommentere de enkelte dele af din PHP-kode ved hjælp af den indbyggede kommentarfunktion.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *