Det er nok ingen hemmelighed for ret mange, at teknologi i dag bruges til rigtig mange ting inden for fodboldens verden. Mange klubber har indset, at der er procenter at hente, og det er selvfølgelig noget, som for den almindelige fodboldseer kan være lidt svært at forstå.

 

Det er dog ikke kun hos klubberne, at teknologien bruges flittigt, for også medier og instanser gør brug af den, vi i dag har adgang til. Det betyder, at fodbold faktisk i dag er voldsomt højteknologisk.

 

Når du hører om nye transfers, som klubber har foretaget, så er de helt sikkert også blevet påvirket af viden, som er kommet gennem teknologi. Og når du hører en ekspert udtale sig om en spiller, har han sikkert også læst en del af sin viden et sted, som er baseret på teknologi.

 

VAR

Vi starter med den mest kontroversielle af dem alle, som er VAR. Det moderne system blev brugt under sommerens VM og går i sin enkelthed ud på, at dommere kan stoppe kampen for at gense en situation, og de kan herefter træffe deres afgørelse eller lave den om.

 

Nogle mener, at det gør spillet mere fair, fordi man eksempelvis kan lave en forkert dom om, hvor dommeren stod i en dårlig vinkel. Desuden har man folk til at gense situationerne lynhurtigt under kampen, hvor dommere så får besked, om de burde tjekke tingene igennem igen. Her er det selvfølgelig vigtigt, at der er en form for ’trust’ mellem dommere og VAR-medarbejderne uden for banen.

 

Modstanderne vil sige, at det tager charmen af spillet, at der ikke er plads til forkerte skøn og dommerfejl. Det har alle dage været en del af spillet, og derfor er det i manges øjne en forkert ting at lade dommeren stoppe spillet. Man skal derimod hellere sætte ind ved at uddanne dommerne endnu bedre, ligesom man skal slå hårdt ned på skuespil på banen.

 

Den slags kan i øvrigt også gøres af instanserne efterfølgende, som går ind og giver en karantæne, og det kan være med til at afskrække nogle fra at prøve at snyde sig til et straffe- eller frispark.

Interne data for optimering

Også klubberne gør i høj grad brug af data, og her handler det ofte om at optimere spillernes eller holdenes præstationer. Hvis man ved, hvordan man bruger det, kan man virkelig få meget ud af de mange tal, som de smarte systemer kan oplyse om. Det betyder, at man kan skrue på nogle knapper eksempelvis i forhold til spillernes fysik, eller hvor de skal forbedre sig på banen.

Underholdning

Data bruges i høj grad også til underholdning. Det skyldes, at tilskuerne selvfølgelig også gerne vil vide, hvad der er sket i løbet af kampen, og derfor er der masser af folk ansat til hele tiden at opdatere om den slags. Det foregår selvfølgelig også efterfølgende, hvor de fornævnte eksperter så kan sidde og gøre sig kloge på, hvorfor ting skete, og hvordan vi kan se det ud fra tallene og statistikkerne.