Toner er et tørt pulver, der bruges i laserprintere, laser faxmaskiner og fotokopimaskiner, og er dét der former tekst og billeder på papiret. Toner er det modsatte af det blæk, der normalt bruges i inkjet printere, som sprøjtes flydende på papiret og derefter får lov at tørre. Når man bruger toner, sættes det tørre pulver på papiret, hvorefter det gennemgår en opvarmningsproces, hvor plastic-pulveret smelter ned på papiret. En af de store fordele ved toner er at der ikke er nogen fare for ”bleeding”, hvilket nemt kan ske for almindeligt blæk, hvis papiret bliver vådt efter print.

Der er et stort og til tider uoverskueligt marked for både toner og blæk på internettet, og når man er på indkøb efter nye patroner kan det hurtigt blive forvirrende. Det første skridt er at finde gode og troværdige onlineshops,  hvor professionelle grafikere og printereksperter udvælger og sælger de bedste tonere. Her får du en lille guide til hvad du kan kigge efter, når du er på udkig efter toner.

 

Find toneren der passer til din printer

Den nemmeste måde at finde den rette toner er ved at kigge på fabriksnummeret på toneren og sammenligne det med printerens nummer. De fleste forhandlere vil kunne finde en passende model i deres system.

 

Original eller kopi-mærker?

Mange forhandlere tilbyder både tonere fra det originale mærke og kopi-udgaver der koster mindre, men samtidig er kompatible med din printer. Forskellen består mest i at de originale forhandlere tilbyder en garanti, imens kopi-tonere udgør en risiko for din printer. Derudover er der også stor forskel på kvaliteten af de forskellige tonere. Det er en god idé at afgøre med sig selv inden, om man har brug for kvalitet eller kvantitet.

 

Husk at bestille alle farver

Tonerprintere bruger oftest én patron for hver farve. Derfor kan det være en god idé at bestille flere af den samme farve, så man ikke pludselig kommer til at stå og mangle den. Man kan også købe genopfyldningssæt, men disse kræver en smule teknisk færdighed, og derfor bør man kun vælge denne løsning, hvis man er fortrolig med elektronik og har rigeligt med tålmodighed. Til gengæld er der en del flere penge at spare.

 

 

Når du har modtaget din toner

Når du endelig modtager din nye tonerpatron, er det en god idé at ryste den en enkelt gang inden du sætter den i. Nogle gange kan farvene have trykket sig sammen under forsendelsen, og derfor have sværere ved at komme ud. Husk altid at sætte patronen forsigtigt ind i printeren, brug aldrig vold.